Minna no Nihongo lesson 26 – Exercises, Keys and Detail explanation.

Leson 26 – Minna no Nihongo  – Exercises and Detail explanation.

Lesson 26 from Minna no Nihongo gets you to know how to use 「V, Aい, Aな, N(普通形-Plain form)+ んです」 pattern and related Vocabulary. The content below is the excerises and the detail explanation for each of the exercise from lesson 26.

Minna no Nihongo Lesson 26 with Exercises and Detail explanation.

  • Task 1: Choose the suitable words then tranform them.
  • Task 2: Complete the sentences
  • Task 3: Complete the sentences
  • Task 4: Choose the suitable words then tranform them.
  • Task 5: Read the paragraph then choose correct or incorrect for the statements below.

Task 1 : Choose the suitable words then tranform them.

Exercise:

いです きです ありません ありました まれました

:あまり べませんね。気分が (いんです) か。

1)かったですね。か (______)か。

2)いつも で に きますね。くに スーパーは (______)か。

3)々 大阪弁を 使いますね。大阪で (______)か。

4)いつも 帽子を かぶって いますね。帽子が (______)か。

Answers and Detail explanation.

いです きです ありません ありました まれました
Bad  Like  Not be Was/Were Born

:あまり べません気分が (______) 

You do not eat much. Do you feel(______) ?

 Answer: いんです (bad)

1)かったですか (______)

It was late. Something(______) ?

Answer: あったんです (happened)

2)いつも で に きますくに スーパーは (______)

You always go shopping by car. (______) there any supermarkets nere you?

Answer: ないんです (Aren’t)

3)々 大阪弁を 使います大阪で (______)

You sometimes use the Osaka dialect. Were you(______)born in Osaka ?

Answer: まれたんです (Born)

4)いつも 帽子を かぶって います帽子が (______)

You always wear a hat. Do you(______)hats ?

Answer: きなんです (like)

Task 2: Complete the sentences

Exercise:

日本語が 上手ですね。どのくらい 勉強したんですか

……4 勉強しました。

1)

いい ネクタイですね。______。

……エドヤストアで いました。

2)

テレサちゃん、誕生日 おめでとう ございます。

______。。

……10に なりました。

3)

カリナさんが へ ると、しく なりますね。

______。

……来月の 4です。

4)

たくさん ビールを いましたね。

______。

……50ぐらい ます。

Answers and Detail explanation.

日本語が 上手ですね。______。

Your Japanese is really good. ______.

……4 勉強しました

I’ve learned it for 4 years.

Answer: どのくらい 勉強したんですか。 (How long have you learnt Japanese ?)

1)

いい ネクタイですね。______。

Such a nice tie . ______.

……エドヤストアで いました

Bought it at Edoya.

Answer: どこで ったんですか。(Where did you buy it?)

2)

テレサちゃん、誕生日 おめでとう ございます。

Teresa , happy birthday!

______。

……10に なりました

She turned 10.

Answer: 何歳に なったんですか。(How old is she now?)

3)

カリナさんが へ と、しく なりますね。

It will be so sad when Karina comes back to her country.

______。

……来月の 4です。

4th next month.

Answer: いつ るんですか。(When will she come back ?)

4)

たくさん ビールを いましたね。

You bought so much beer!

______。

……50ぐらい ます。

About 50 people woud come.

Answer: きょうの パーティーは 何人ぐらい るんですか。(How many people will come to the party today ?)

Task 3: Complete the sentences

Exercise:

 1:

どうして れたんですか。

……バスが なかなか なかったんです。

 2:

スキー旅行に 参加しますか。

……いいえ。ちょっと 都合が いんです。

1)

どうして ビールを まないんですか。

……______。

2)

が いですね。どうしたんですか。

……______。

3)

毎朝 新聞を みますか。

……______。

4)

よく カラオケに きますか。

……______。

Answers and Detail explanation.

 1:

どうして れたんですか。

Why did you arrive late?

 Example :バスが なかなか なかったんです。(Because the bus didn’t come?)

 2:

スキー旅行に 参加しますか。

Would you join in the skiing trips?

Example:いいえ。ちょっと 都合が いんです。(No. It’s a bit inconvenient.)

1)

どうして ビールを まないんですか。

Why don’t you drink beer?

Example:いなんです。(I hate it)

2)

が いですね。どうしたんですか。

Your eyes are red. What’s wrong?

Example:に ごみが ったんです。(There’s dirt got into my eyes.)

3)

毎朝 新聞を みますか。

Do you read magazine everyday?

Example:いいえ。時間が ないんです。(No. Cause I don’t have time)

4)

よく カラオケに きますか。

Do you usually karaoke?

Example:いいえ。あまり き じゃないんです(下手なんです)。(No, I don’t like it much. (Bad at Karaoke))

Task 4: Choose the suitable words then tranform them.

Exercise:

ます 手伝います えます みます います します

1:パソコンの 調子が いんですが、て いただけませんか

2:パソコンを いたいんですが、どこで ったら いいですか

1)来週の 日曜日 しするんですが、______。

2)が いんですが、いい 歯医者を ______。

3)新聞社を 見学したいんですが、どこに ______。

4)パスポートを なくしたんですが、______。

Answers and Detail explanation.

ます 手伝います えます みます います します
 Look Help  Show Register Buy  Do

1:パソコンの 調子が いんですが、______。

My computer’s condition is bad, ______.

Answer:て いただけませんか。(Can you take a look at it?)

2:パソコンを いたいんですが、______。

I want to buy computer,  ______.

Answer: どこで ったら いいですか。(Where should I buy it?)

1)来週の 日曜日 しするんですが、______。

I’ll move next week ______.

Answer:手伝って いただけませんか。(Can you help me?)

2)が いんですが、いい 歯医者を ______。

I have toothache ______ a good dentist?

Answer:えて いただけませんか。(Can you show me ______  ?)

3)新聞社を 見学したいんですが、どこに ______。

I would like to see the newspaper company, where  ______ .

Answer:んだら いいですか。(should I register?)

4)パスポートを なくしたんですが、______。

I lost my passport, ______.

Answer: どう したら いいですか。(What should I do?)

Task 5: Read the paragraph then choose correct or incorrect for the statements below.

Exercise: 

:(〇) 土井さんは 宇宙飛行士です。

1)(____) 土井さんは 宇宙へ って、宇宙船の へ ました。

2)(____) 電子メールを った は 宇宙に ついて 研究して います。

Answers and Detail explanation.

Paragraph Translation
電子メールで
土井隆雄
   りなさい。宇宙は どうでしたか。の は く なかったですか。宇宙船の は くて、いろいろな 機械が ありますが、食事は の 部屋で するんですか。シャワーを びる ことは できるんですか。宇宙は いつも いですが、と は どうやって わかるんですか。時間は 日本や アメリカの 時間 じゃ なくて、宇宙時間を 使うんですか。
   も 宇宙飛行士に なりたいんですが、どんな 勉強を したらいいですか。えて ください。

Via e-mail

Dear Doi Takao

Welcome home. How was the universe? Were not you scared outside the ship? Inside the spaceship is narrow, there are various machines, but do you have meals in a different room? Can you take a shower? The universe is always dark, but how do you know in the morning and the night? Do not you use time in Japan or America, time is space time?
I also want to be an astronaut, but what kind of study should I do? please tell me.

土井さんは 宇宙飛行士です。

Doi is an astronaut..

AnswerO

1)土井さんは 宇宙へ って、宇宙船の へ ました。

Doi went to space and went outside the space ship.

AnswerO

2)電子メールを った は 宇宙に ついて 研究して います。

The person who sent the e – mail is researching the universe.

AnswerX
The content above is all of the exercises and detail answer keys which are included in Lesson 26 Minna no Nihongo. If you have any questions or contribution please comment down below.
To view other lessons, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *