Minna no Nihongo lesson 18 – Exercises, Keys and Detail explanation.

Leson 18 – Minna no Nihongo  – Exercises and Detail explanation.

Lesson 18  from Minna no Nihongo gets you to know how to use words expressing ability and related Vocabulary. The content below is the excerises and the detail explanation for each of the exercise from lesson 18.

Minna no Nihongo Lesson 18 with Exercises and Detail explanation.

  • Task 1: Tranform the words from the table.
  • Task 2: Fill in the blank with the suitable article. Fill with “X” in case it’s unnecessary.
  • Task 3: Fill in the blank with the suitable word then tranform it.
  • Task 4: Tranform the words
  • Task 5: Read the paragraph then choose correct or incorrect for the statements below.

Task 1: Tranform the words from the table.

Exercise:

ぎます
1きます(____)
2します(____)
3ちます(____)
4びます(____)
5みます(____)
6ります(____)
7います(____)
8めます(____)
9てます(____)
10ます(____)
11びます(____)
12します(____)
13運転します(____)
14日本へ)ます(____)
15って ます(____)

Answers and Detail explanation.

ぎます
1きます
2します
3ちます
4びます
5みます
6ります
7います
8めますめる
9てますてる
10ます
11びますびる
12しますする
13運転します運転する
14日本へ)ます
15って ますって 

Task 2: Fill in the blank with the suitable article. Fill with “X” in case it’s unnecessary.

Exercise:

:100メートル ( X ) ぐ こと ( が ) できます。

1) (____)運転(____) できます。

2)漢字 (____)50ぐらい く こと(____) できます。

3)会議 (____)まえに、資料を コピーしなければ なりません。

4)2 (____)まえに、大学を ました。

Answers and Detail explanation.

:100メートル ( X ) ぐ こと ( が ) できます

I can swim 100 meters.

  • If there is no object of the verb in the sentence, the quantity words (100 メ ー ル ル) pairs with the verb without the article.

1) (____)運転(____) できます

I can drive car.

 Answer: の/ が 

2)漢字 (____)50ぐらい く こと(____) できます

I can write about 50 Kanji.

Answer: を/ が

3)会議 (____)まえに資料を コピーしなければ なりません。

I have to photocopy the material before the meeting.

Answer: 

4) (____)まえに大学を ました。

I graduated 2 years ago.

  • The amount of time +  まえに : ~ago.

Answer: X

Task 3: Fill in the blank with the suitable word then tranform it.

Exercise:

かきますえますりますきます予約します

:わたしは ピアノを (く) ことが できます。

1)わたしは 自転車に (____)ことが できません。

2)電話で 飛行機の チケットを (____)ことが できます。

3)趣味は を (____)ことです。

4)どこで おを (____)ことが できますか。

Answers and Detail explanation.

かきますえますりますきます予約します
  •  V ( dictionary form )+ ことができます:Subject can ~

:わたしは ピアノを (く) ことが できます。

I can play Piano.

1)わたしは 自転車 (____)ことが できません。

I can not ride a bicycle.

Answer: 

2)電話で 飛行機の チケットを (____)ことが できます。

You can book flight tickets by telephone.

Answer: 予約する

3)趣味は を (____)ことです。

My hobby is drawing.

Answer: かく

4)どこで を (____)ことが できますか。

Where can I change the money?

Answer: える

Task 4: Tranform the words

Exercise:

例 1:友達の うちへ( きます →く まえに   )、電話を かけます。

例 2:仕事が(  わります → わってから)、みに きます。

1) うちで コーヒーを( みます →____)、会社へ きます。

2)料理を( めます →____)、を います。

3)( ます →____)、日記を きます。

4)銀行で おを( します →____)、に きました。

Answers and Detail explanation.

XてからY :   X before Y

X~まえに Y: X after Y

例 1:友達の うちへ( きます →く まえに  )、電話を かけます。

Before coming to my friend’s house, I make a phone call.

例 2:仕事が(  わります → わってから)、みに きます。

After finishing the work, I go for a drink.

1) うちで コーヒーを( みます →____)、会社へ きます。

In the morning I drink coffee at home then go to the company.

 Answer: みます → んでから

2)料理を( めます →____)、を います。

Before cooking, I wash my hands.

Answer: めます → めるまえに

3)( ます →____)、日記を きます。

Before sleeping at night, I write diary.

Answer: ます →るまえに

4)銀行で おを( します →____)、に きました。

After withdrawing money at the bank, I go to buy stuff.

Answer: します →してから.

Task 5: Read the paragraph then choose correct or incorrect for the statements below.

Exercise:

1)(____) を りる まえに、受付で カードを らなければ なりません。

2)(____) 1週間まえに、を りましたから、きょう さなければ なりません。

3)(____) い 雑誌を りる ことが できます。

4)(____) 図書館の を コピーしては いけません。

Answers and Detail explanation.

ParagraphTranslation

子ども図書館

本の 借り方
・受付で カードを 作って ください。
・受付へ 本を 持って 来て、 カードを 見せて ください。
・本は 2週間 借りる ことが できます。
・辞書と 新聞と 新しい 雑誌は 借りる ことが できません。
コピーが できます(1枚 10円)
・図書館の 本を コピーする ことが できます。
・コピーは 受付で しますから、本を 受付へ 持って 来て ください。

Children’s library

How to borrow books
· Please make a card at the reception desk.
· Please bring the book to reception and show the card.
· Books can be borrowed for 2 weeks.
· You can not borrow dictionaries, newspapers and new magazines.
You can copy (10 yen per book)
· You can copy a library book.
· Copies are accepted, so please bring the books to the reception desk.

1)(〇)

を りる まえに、受付で カードを らなければ なりません。

2)(✖)

1週間まえに、を りましたから、きょう さなければ なりません。

3)(〇)

い 雑誌を りる ことが できます。

4)(✖)

図書館の を コピーしては いけません。
The content above is all of the exercises and detail answer keys which are included in Lesson 18 If you have any questions or contribution please comment down below.
To view other lesson, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *