Minna no Nihongo lesson 14 – Exercises, Keys and Detail explanation.

Lesson 14 – Minna no Nihongo – Exercises, Keys and Detail explanation.

Lesson 14 from Minna no Nihongo gets you to know Vて and the stuctures with Vて in Japanese and related Vocabulary. The content below is the exercises and the detail explanation for each of the exercises from lesson 14.

Minna no Nihongo Lesson 14 with Exercises, Keys and Detail explanation.

  • Task 1: Fill the blank with a transformed verbs
  • Task 2: Fill the blank with a suitable word
  • Task 3: Fill the blank with a suitable word
  • Task 4: Read the paragraph and answer the questions

Task 1: Fill the blank with a transformed verbs

Exercise

きます いて
1 きます (______)
2 ぎます (______)
3 みます (______)
4 びます (______)
5 ちます (______)
6 ります (______)
7 います (______)
8 します (______)
9 べます (______)
10 きます (______)
11 ます (______)
12 勉強します (______)
13 ます (______)

Answer and explanation

きます いて
1 きます って
2 ぎます いで
3 みます んで
4 びます んで
5 ちます って
6 ります って
7 います って
8 します して
9 べます べて
10 きます きて
11 ます
12 勉強します 勉強して
13 ます

Task 1: Fill the blank with a suitable word

Exercise

めます 貸します 持ちます きます 急ぎます

:すみませんが、ボールペンを (して) ください。

1)時間が ありませんから、 (______)ください。

2) しいですから、 また あとで(______)ください。

3)さあ、きましょう。

……すみません、ちょっと (______)ください。

4)いですから、ドアを (______)ください。

Answer and explanation

めます 貸します 持ちます きます 急ぎます
close lend wait come hurry

:すみませんが、ボールペンを (して) ください

Excuse me, please lend me a ballpoint pen.

Answer:  して

1)時間が ありませんから、 (______)ください

I do not have time, so please hurry.

Answer: いで

2) しいですから、 また あとで(______)ください

I am busy now, please come back later.

Answer: 

3)さあ、きましょう

Right, let’s go.

……すみません、ちょっと (______)ください

Sorry, please wait a moment.

Answer: って

4)ですから、ドアを (______)ください

It’s cold, please close the door.

Answer: めて

Task 3: Fill the blank with a suitable word

Exercise

降ます 泳ぎます べます 遊びます します

山田さんは ごはんを ( べて ) います。

1)テレサちゃんは どこですか。

……2です。太郎と (______)います。

2)が (______) いますね。タクシーを びましょうか。

3)サントスさんは を (______) いますか 。

……プールで (_____)ます。

Answer and explanation

降ます 泳ぎます べます 遊びます します
fall swim eat play do

山田さんは ごはんを ( べて ) います

Mr. Yamada is eating lunch now.

1)テレサちゃんは どこですか。

Where is Teresa?

……2です。太郎 (______)います

It is the second floor. She is playing with Tarou.

Answer: んで

2)が (______) いますね。タクシーを びましょうか。

It is raining. Shall I call a taxi?

Answer: って

3)サントスさんは を (______) いますか。

What is Santos doing now?

Answer: して

……プールで (_____)います

He is swimming in the pool.

Answer: いで

Task 4: Read the paragraph and answer the questions

Exercise

1)(____) 友子さんは ご主人太郎と 3両親の うちへ ました。

2)(____) 太郎毎日 りを します。

3)(____) くですから、ここの は おいしいです。

4)(____) 友子さんは が ありません。

Answer and explanation

Paragraph Traslate
手紙
   マリアさん お元気ですか。毎日 いですね。わたしと 太郎 両親の うちに います両親の うちは くに あります。太郎は 毎日 ぎに きます。 りも します。ここの は おいしいです週末ます
   マリアさんも ホセさんと テレサちゃんと いっしょに びに て ください。まで えに きます。って います。
山田友子
  Letter

Maria, how are you? It’s hot every day. I and Taro are now in my parents’ house. My parents’ house is near the sea. Taro goes swimming every day. I also sometimes fish. The fish here is tasty. My husband will come over at the weekend.
Maria, please come and visit with José and Teresa. I will pick you up at the station by my car. I’ll be waiting for you.
Tomoko Yamada

1)(____) 友子さんは ご主人太郎と 3両親の うちへ ました。

Mr. Tomoko came to her parents with her husband and Taro.

( Tomoko’s husband arrived at the weekend)

 Answer: X

2)(____) 太郎毎日 りを します。

Taro goes fishing every day.

(Taro sometimes goes fishing)

Answer: X

3)(____) くですから、ここの は おいしいです。

The fish here is tasty because it is near the sea.

Answer: O

4)(____) 友子さんは が ありません。

Tomoko does not have a car.

( Tomoko will use her car to pick up Maria’s family)

Answer: X

The content above is all of the exercises and detail answer keys which are included in Lesson 14 Minna no Nihongo. If you have any questions or contribution please comment down below.
To view other lessons, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *